Saturday, May 21, 2011

Τί είναι το ουμάμι



Ουμάμι (umami) είναι η πέμπτη βασική γεύση μετά τη γλυκιά, την αλμυρή, την ξινή και την πικρή γεύση.

Η λέξη ουμάμι είναι γιαπωνέζικη και σημαίνει "καλή γεύση".

Η γεύση αυτή ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Dr. Kikunae Ikeda, έναν Ιάπωνα επιστήμονα και ορίζεται ως η πικάντικη, κρεάτινη γεύση που έχουν φαγητά (προϊόντα) όπως το κρέας, τα μανιτάρια, η σάλτσα σόγιας, η παρμεζάνα, το πράσινο τσάι κ.α. και η οποία πηγάζει από το όξινο γλουτανιμικό νάτριο.

Τη δεκαετία του '80 διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι το ουμάμι ήταν τεκμηριωμένα πλέον η πέμπτη βασική γεύση.



0 comments:

Post a Comment