Saturday, May 21, 2011

Πώς να αποστειρώσω γυάλινα βαζάκια






Η αποστείρωση των γυάλινων βάζων είναι εξαιρετικά σημαντική αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε μαρμελάδες ή τσάτνεϊ. Είναι ανθυγιεινό κι επικίνδυνο αν δεν το κάνετε.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Πλύνετε τα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους με σαπούνι σε ζεστό νερό. Τοποθετήστε τα, ενώ είναι ακόμα υγρά και χωρίς ν' αγγίζετε τα εσωτερικά τους τοιχώματα, σ' ένα ταψί όπου έχετε ακουμπήσει πάνω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Ακουμπίστε τα βαζάκια και καπάκια πάνω στην πετσέτα με τα ανοιχτά μέρη προς τα πάνω. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για 35 λεπτά.

Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο και γεμίστε τα ζεστά βαζάκια με την καυτή μαρμελάδα ή το τσάτνεϊ, προσέχοντας να μην αγγίξετε τα εσωτερικά τοιχώματα. Κλείστε σφιχτά τα καπάκια (όχι όμως πολύ σφιχτά).

Σ' αυτό το σημείο, μπορείτε να αναποδογυρίσετε τα βαζάκια και να αφήσετε να κρυώσουν έτσι.
Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.


Αν θέλετε να διατηρήσετε την μαρμελάδα/τσάτνεϋ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημε εκτός ψυγείου τότε γεμίστε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις το νερό πάρει βράση, τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα γεμάτα (καυτά) βαζάκια. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια μέσα στην κατσαρόλα κι εντελώς βυθισμένα μέσα στο νερό. Αφήστε τα μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά κι έπειτα αφαιρέστε τα προσεκτικά με τη βοήθεια λαβίδων. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Ελέγξτε αν έχουν σφραγιστεί σωστά τα καπάκια κι αν κάποιο δεν έχει κλείσει καλά τότε βάλτε το βαζάκι στο ψυγείο και φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε πρώτο.

Αποθηκεύστε τα βάζα με το κρύο πια προϊόν σε σκιερό, δροσερό και ξηρό μέρος.

Μετά από αυτή τη διαδικασία μπορείτε να κρατήσετε τη μαρμελάδα ή το τσάτνεϊ μέχρι κι ένα χρόνο.

Σημαντικό: Μην ανακυκλώνετε βαζάκια μαγιονέζας, μαρμελάδας, μουστάρδας κλπ. Αγοράστε καινούρια γυάλινα βαζάκια και αφού χρησιμοποιήσετε τα καπάκια τους, αγοράστε καινούρια καπάκια. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα ίδια καπάκια δεύτερη φορά.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε αν έχουν τα βαζάκια γρατζουνιές, σπασίματα ή ρωγμές. Πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.


Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο στις παρακάτω συνταγές:

Γλυκόξινη Μαρμελάδα από Τοματίνια

Μαρμελάδα Νεκταρίνι

Πετιμέζι Ροδιού

Σπιτική Μαρμελάδα Σύκο

Τσάτνεϊ με Φίγγια (Cranberries)


4 comments:

  1. Γειά σου Μαγδα, τα βαζάκια από το ΙΚΕΑ με το όνομα ΚΟΡΚΕΝ που έχουν γυάλινο καπάκι και ελαστικό για να κλείνουν αεροστεγώς είναι κατάλληλα για πολλαπλές χρήσεις; Θέλω να φτιάξω μαρμελάδες κτλ και κολλάω στο βαζάκι 😕. Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Αγγελική. Δεν τα ξέρω τα βαζάκια που λες αλλά γενικά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς γυάλινα με ξεχωριστό, βιδωτό καπάκι.

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ Μάγδα. Θα προσπαθήσω να βρω τα κατάλληλα!

      Delete
  2. Καλησπέρα. Αν αγοράσεις γυάλινα βαζάκια για μαρμελάδα (γενικά για συντήρηση τροφίμων), δεν θα σπάσουν.
    Προθερμαίνεις τον φούρνο στην θερμοκρασία που θες για να κανεις την δουλειά σου (να ψήσεις, να αποστειρώσεις κλπ), οπότε εξυπακούεται πως εφόσον προθερμαίνεις στους 100 βαθμούς, στους 100 βαθμούς θα αποστειρώσεις και τα βαζάκια σου. :)

    ReplyDelete