Thursday, December 15, 2011

Με τη συνοδεία καρότων

Θα ήθελα πολύ να σας έλεγα ότι αυτό το πιάτο θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τα καρότα από δω και στο εξής. Θα ήθελα πολύ να σας έλεγα ότι αυτό το πιάτο θα είναι μια αποκάλυψη για όποιον δεν αγαπάει τα καρότα, όπως εγώ. Θα ήθελα πάρα πολύ να σας έλεγα ότι η γεύση των καρότων σε αυτό το πιάτο είναι τέτοια που δεν έχετε ποτέ ξαναγευτεί στη ζωή σας.






Αλλά, όχι. Δεν πρόκειται να σας πω τίποτα από τα παραπάνω, διότι πολύ απλά δεν θα είναι η αλήθεια.






Αυτό που θα σας πω είναι πως, εάν ψάχνετε ένα καλό συνοδευτικό πιάτο λαχανικών για το χριστουγεννιάτικο, πρωτοχρονιάτικο, (ή Festivus) τραπέζι σας που να έχει απίθανη γεύση και να μην είναι καθόλου βαρετό (όπως συνήθως είναι τα πιάτα τέτοιου τύπου), τότε το βρήκατε.






Κοιτάξτε, δεν είμαι το είδος του ατόμου που σερβίρει συνοδευτικά πιάτα μόνο και μόνο για να τα σερβίρει ή μόνο και μόνο για να γεμίσει το τραπέζι. Είμαι το είδος του ατόμου που, ειδικά σε ξεχωριστές περιστάσεις, θέλει να απολαμβάνει την κάθε μπουκιά.






Κάθε πιάτο που βάζω στο τραπέζι πρέπει ν' αξίζει τον κόπο και πιστέψτε με, αυτό εδώ το πιάτο αξίζει απόλυτα τα είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά προετοιμασίας και ψησίματος. Ναι, δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ετοιμαστεί, κάτι το οποίο φυσικά σας αφήνει επαρκή χρόνο για να εστιάσετε την προσοχή σας στα άλλα, τα πιο περίπλοκα γιορτινά πιάτα που έχετε προγραμματίσει να φτιάξετε.






Κι όσον αφορά τη γεύση, φανταστείτε λεπτά, γλυκά καρότα γλασαρισμένα με πλούσιο θυμαρίσιο μέλι που γυαλίζουν κάτω απ' το βούτυρο κι έχουν την πικάντικη γεύση της μουστάρδας και την ελαφρώς όξινη γεύση του φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού. Είναι προφανές ότι η ισορροπία είναι το μυστικό σ' αυτό το πιάτο, κάτι που ασφαλώς επιτυγχάνεται αλλά, πάνω απ' όλα, αυτό που είναι υψίστης σημασίας, είναι η απόλαυσή του. Απολαύστε το λοιπόν!










Γλασαρισμένα Καρότα με Θυμαρίσιο Μέλι, Μουστάρδα με Σιναπόσπορους και Λεμόνι

Δεν μ' αρέσει καθόλου να κατηγοριοποιώ πιάτα και φαγητά λέγοντας πως αυτό το πιάτο είναι χριστουγεννιάτικο, αυτό είναι πασχαλινό κλπ. Αυτό εδώ είναι απλά ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο. Μπορείτε να το φτιάξετε οποτεδήποτε χρειάζεστε ένα γευστικό πιάτο λαχανικών για να συνοδεύσετε μια ωραία μπριζόλα, μερικά κεφτεδάκια ή ένα ψάρι.

Πάντα χρησιμοποιώ μικρά και λεπτά καρότα γι' αυτό το πιάτο, το οποίο σημαίνει πως δεν χρειάζεται να τα βράσω πριν τα γλασάρω/καραμελώσω. Σε περίπτωση που τα καρότα σας είναι πιο χοντρά ή μεγάλα, θα πρέπει να τα βράσετε για 6-7 λεπτά πριν συνεχίσετε σύμφωνα με την παρακάτω συνταγή.
Επίσης, δεν προτιμώ τα καρότα πολύ μαλακά παρά να κρατάνε λιγάκι, γι' αυτό και δεν τα μαγειρεύω για πολύ ώρα. Αυτό φυσικά είναι καθαρά προσωπικό θέμα, γι' αυτό καλό είναι ενώ ψήνονται, να τα δοκιμάζετε, ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα έχουν την υφή που εσείς προτιμάτε.

Χρησιμοποιώ πάντα θυμαρίσιο μέλι στη συνταγή αυτή, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μέλι έχετε εύκαιρο.






Μερίδες: 4-6

Υλικά
500 γρ. καρότα (μικρά, λεπτά, κωνικού σχήματος)
125 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά σούπας θυμαρίσιο μέλι (ή όποιο άλλο προτιμάτε)
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα με σιναπόσπορους (εγώ χρησιμοποίησα την παλαιού τύπου Maille à l' Ancienne)
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
Αλάτι
Ξύσμα λεμονιού, φρεσκοξυσμένο (από 1 λεμόνι)


Προετοιμασία
Αφαιρέστε τα πράσινα φύλλα από τα καρότα, αφήνοντας μερικά κοτσανάκια ανέπαφα. Ξεπλύντε τα καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και καθαρίστε τα.

Σ' ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το μέλι, την μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Τοποθετήστε τα καρότα μέσα σ' ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι, σε μια στρώση. Προσθέστε το βούτυρο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει, περιχύστε τα καρότα με το μείγμα μελιού-μουστάρδας-λεμονιού και αλατίστε κατά βούληση. Αφήστε τα καρότα να ψηθούν για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, φροντίζοντας να τα γυρίζετε τακτικά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Όταν είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα απ' το τηγάνι και τακτοποιήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύστε τα με λίγη από την σάλτσα βουτύρου-μουστάρδας και γαρνίρετε με το ξύσμα λεμονιού.

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα καρότα νωρίτερα και να τα ζεστάνετε πριν τα σερβίρετε.






12 comments:

  1. Καλή σου μέρα Μάγδα από Ελλάδα,
    τί όμορφες ιδέες έχεις για όλα τα γούστα! Και 2ο υποψήφιο πιάτο για το γιορτινό μου τραπέζι!
    Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  2. Ποσο λαχταριστα φαινονται ετσι γυαλιστερα αυτα τα καροτα! Πολύ ομορφο πιατο και σιγουρα πολύ ενδιαφερουσα επιλογη για γιορτινο τραπεζι!

    ReplyDelete
  3. Είναι κι εμένα ένα από τα πολύ αγαπημένα μου συνοδευτικά και κάπως έτσι νομίζω τα φτιάχνουμε κι εμείς!!! Θα είναι σίγουρα μέρος του γιορτινού μας γεύματος αυτή η συνταγή!!! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Μάγδα! Τι σύμπτωση! Τα καρότα είναι το αγαπημένο μου συνοδευτικό και μάλιστα μαγειρεμένα ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο αλλα με την μονη διαφορα ότι εγώ βάζω χυμό πορτοκαλιού. Είχα βρει την συνταγή σε ένα πολύ παλιό περιοδικό και όσες φορες τα έχω σερβίρει δεν σταματάνε να με ρωτάνε για την συνταγή! Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν σερβίρουμε ότι και ότι σαν συνοδευτικό απλά για να χούμε κάτι να συνοδεύει το κυρίως! τα φιλια μου

    ReplyDelete
  5. Μας αρέσουν πολύ τα καρότα οπότε η πρότασή σου είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη! Εξαιρετική πρόταση για το γιορτινό αλλά και το κυριακάτικο τραπέζι μας! Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Βάσω — καλησπέρα, σ' ευχαριστώ! Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε.

    Ελπινίκη — αυτή η γυαλάδα είναι που τα κάνει τόσο ελκυστικά, πράγματι. Όπως και το τέλειο πορτοκαλί τους χρώμα.

    Arti — και του δικού μου, σίγουρα. Φιλιά!

    Royal coconut — καλησπέρα Βασιλική! Πολύ ωραία ιδέα με το πορτοκάλι. Ο χυμός λεμονιού, όντας πιο όξινος, ισορροπεί άψογα τη γλύκα του μελιού και των ίδιων των καρότων. Δοκίμασέ το! Φιλιά!

    Ερμιόνη — να' σαι καλά! Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Μάγδα ... οι άκρως λαχταριστές φωτογραφίες σου με κάνουν να θέλω να δοκιμάσω τα καροτάκια σου.

    Τα βάζω λοιπόν στη λίστα και μόλις πετύχω τα "λεπτούλια" καροτάκια θα βρώ ένα κυρίως να τα συνοδεύσω !!!! χιχιιχ

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα
    Σήμερα είδα την συνταγή σου λίγο διαφορετική σε blog γνωστής μαγείρισσας. Με τέτοια σύμπτωση?
    Τι να πω???
    notoula

    ReplyDelete
  9. Επιτέλους βρήκα τα καροτάκια που έψαχνα τόσο καιρό για να κάνω τη συνταγή σου... Φιλιά από Ελλάδα!

    ReplyDelete
  10. Τί όμορφες φωτογραφίες και τί ωραία συνταγή ! Την έχω κάνει ηδη δυο φορές και όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μαρίνα. Σ'ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα καρότα.

      Delete