Tuesday, August 28, 2012

Τα Γεμιστά

Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου κάθε μέρα ρώταγε εμένα και τον αδερφό μου τί θα θέλαμε να φάμε την επομένη. Ρωτούσε με τόσο καημό, ελπίζοντας σε μια απάντηση, οποιαδήποτε απάντηση, που θα την έβγαζε, έστω προσωρινά, από το αδιέξοδο που λέγεται "τί να μαγειρέψω πάλι σήμερα".




Πάντα απορούσα με την αγωνία της να μας εκμαιεύσει τί θέλουμε να φάμε και δεν μπορούσα ν' αντιληφθώ τη δυσκολία του να ταΐζεις καθημερινά δυο παιδιά, ένα εκ των οποίων μάλιστα πολύ ιδιότροπο. (Εντάξει, για μένα λέω. Το καταλάβατε.) Πώς μπορείς να βρεις ένα φαγητό που να το φάνε με όρεξη, χωρίς γκρίνια και που ευχαρίστως θα το τιμήσουν και την επόμενη μέρα.


Τότε δεν το καταλάβαινα, τώρα όμως, ακόμα κι αν έχω να μαγειρέψω μονάχα για τον εαυτό μου και τον σύντροφό μου σε καθημερινή βάση, το κατανοώ απόλυτα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.




Για μένα τότε, η επιλογή ήταν προφανής. Όταν η μητέρα μου με ρωτούσε τί ήθελα να φάω, η απάντησή μου εννέα στις δέκα φορές ήταν, γεμιστά· το παντοτινά αγαπημένο μου φαγητό. Όσοι με ξέρουν, το γνωρίζουν.




Γεμιστά, αυτό το εκπληκτικό παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με ντομάτες και πιπεριές ψημένες στο φούρνο. Η γέμισή τους μπορεί να είναι χορτοφαγική και νηστίσιμη, με ρύζι και μπόλικα μυρωδικά, ή με κιμά, κυρίως μοσχαρίσιο. Υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές των γεμιστών και σίγουρα κάθε μάγειρας ή μαγείρισσα έχει και τη δική του συνταγή.




Η μαμά μου είναι ο master των γεμιστών. Τα φτιάχνει σε χρόνο μηδέν, αν και είναι αρκετά χρονοβόρο φαγητό στην προετοιμασία του, και η δική της εκδοχή είναι αυτή που πάντα προτιμώ να τρώω αλλά και να φτιάχνω. Η μη χορτοφαγική. Για μένα, τα γεμιστά χρειάζοναι κιμά, αυτά είναι τα καλύτερα. Με πατάτες και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, είναι επικίνδυνα νόστιμα και δεν μπορείς να φας μόνο ένα. Πάντα το προσπαθώ και πάντα αποτυγχάνω.


Τα γεμιστά ανήκουν στην κατηγορία των "Λαδερών", όλων δηλαδή αυτών των νοστιμότατων ελληνικών πιάτων με βάση το ελαιόλαδο και χωρίς την προσθήκη άλλων λιπαρών ουσιών και είναι η πεμπτουσία του καλοκαιριού. Όταν οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους, χαρίζουν τη μοναδική τους γλύκα στα γεμιστά. Ωστόσο, εγώ δεν μπορώ παρά να τα φτιάχνω όλο το χρόνο. Παραείναι γευστικά για ν' απολαμβάνονται μόνο το καλοκαίρι.


Πρόκειται για ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα, γεμάτο φρέσκα και ζωηρά χρώματα και γεύσεις. Οι ντομάτες και οι πιπεριές που περιβάλλονται από την μελωμένη κόκκινη σάλτσα, λιώνουν στο στόμα και μόλις ανοίγεις μια στη μέση με το μαχαίρι, το στρουμπουλό ρύζι και το καλοψημένο κρέας, που έχουν απορροφήσει όλους τους χυμούς των λαχανικών, ξεχύνονται πάνω στη σάλτσα αργά και νωχελικά, δημιουργώντας την τέλεια μπουκιά. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, τα μόνα που χρειάζονται είναι κάμποση φέτα, μπόλικο φρέσκο ψωμί με τραγανή κόρα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί.







Γεμιστά - Ντομάτες και Πιπεριές Γεμιστές με Ρύζι και Κιμά

Μπορείτε να τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε κρύα, ακόμα κι απ' το ψυγείο, και θα είναι το ίδιο πεντανόστιμα.

Η γέμιση της πιπεριάς πάντοτε βγαίνει λίγο στεγνή διότι οι πιπεριές δεν είναι χυμώδη λαχανικά όπως η ντομάτα. Εδώ έρχεται να καλύψει το κενό η σάλτσα. Ρίχνετε λίγη πάνω από τη γέμιση και αμέσως γίνεται υπέροχα ζουμερή. Γι' αυτό και προτιμώ πάντα τα γεμιστά με σάλτσα κι όχι τα στεγνά.

Μην κόψετε πολύ χοντρές τις πατάτες γιατί θα κάνουν πάρα πολύ ώρα να ψηθούν. Αυτό που θέλετε είναι να ψηθούν όλα στον ίδιο χρόνο.
Συνοδεύστε τα με ένα μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί όπως ένα Merlot, Cabernet Sauvignon ή Λιμνιό.




Μερίδες: 12 γεμιστά / 4-6 για κυρίως πιάτο

Υλικά
6 μεγάλες, ώριμες, ζουμερές και σφιχτές ντομάτες
6 μεγάλες πράσινες πιπεριές
260 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
½ μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή βοδινό, χωρίς πολύ λίπος
200 γρ. μακρύκοκκο ρύζι (ή ρύζι για γεμιστά)
Ένα ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό (φύλλα και κοτσανάκια), ψιλοκομμένο
3-4 πατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε μεσαία κομμάτια ή κυδωνάτες
400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (passata)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: μικρό επεξεργαστή τροφίμων, ένα αρκετά μεγάλο ταψί για να χωρέσει όλες τις ντομάτες και πιπεριές


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τις ντομάτες και τις πιπεριές κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τες. Κόψτε τις κορυφές (εκεί που είναι το κοτσάνι) μ' ένα οδοντωτό μαχαίρι (κόψτε λεπτή φέτα, όχι πολύ χαμηλά στο λαχανικό) και φροντίστε να κρατήσετε κοντά το καπάκι που αντιστοιχεί στην κάθε ντομάτα και πιπεριά, για να μην μπερδευτούν.
Αφαιρέστε τα σπόρια και τις μεμβράνες μέσα από τις πιπεριές, ξεπλύντε το εσωτερικό τους και στεγνώστε τες. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αδειάστε τη σάρκα, τα ζουμιά και τα σπόρια από τις ντομάτες, προσέχοντας να μην "σκάψετε" με το κουτάλι πολύ κοντά στις άκρες αλλά αφήνοντας μια στρώση σάρκας ώστε να μην ανοίξουν ή σπάσουν, και τοποθετήστε τα μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων σας. Επεξεργαστείτε μέχρι να γίνει πολτός.


Τοποθετήστε τις ντομάτες και τις πιπεριές μαζί με τα καπάκια τους μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμάστε τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε 60 ml από το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε το τριμμένο κρεμμύδι και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης και το καρότο και σωτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι κι έπειτα προσθέστε τον κιμά. Σωτάρετε τον κιμά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ν' αλλάξει χρώμα (από κόκκινος θα γίνει πολύ ανοιχτό καφέ). Ρίξτε τον πολτό ντομάτας που φτιάξατε πριν, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Θα πρέπει να έχετε αρκετό νερό μέσα στην κατασρόλα ώστε να ψηθεί το ρύζι, οπότε αν ο πολτός της ντομάτας δεν είναι αρκετός, προσθέστε έως ½ κούπα νερό. Δείτε και τις φωτογραφίες για να έχετε μια εικόνα του πώς θα πρέπει να φαίνεται. Ανακατέψτε καλά κι αφήστε να πάρει μια βράση. Αμέσως βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό, κλείστε το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν ψημένο αλλά al dente, ο κιμάς να έχει μισοψηθεί και το μείγμα να είναι λιγάκι ζουμερό (να μην έχει πολλά ζουμιά). Ουσιαστικά αυτό που θέλετε σ' αυτό το σημείο, είναι η γέμιση να μην ψηθεί εντελώς διότι θα συνεχίσει να ψήνεται και στο φούρνο.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Όταν η γέμιση είναι έτοιμη, πάρτε μια-μια τις ντομάτες και πιπεριές που έχετε βάλει στο ταψί και με ένα κουτάλι, γεμίστε τες κατά τρία-τέταρτα, δίνοντας έτσι περιθώριο στη γέμιση να φουσκώσει κατά το μαγείρεμα, δίχως να ξεχειλίσει και αποφεύγοντας ν' ανοίξουν τα λαχανικά. Κάτι που ομολογουμένως μου συμβαίνει συχνά και αν δε σας πειράζει η λίγο ρουστίκ εμφάνιση του πιάτου, δεν χρειάζεται να σας απασχολεί και πολύ αν σας συμβεί. Επίσης, φροντίστε να τοποθετήσετε το σωστό καπάκι σε κάθε λαχανικό και καλό είναι να στερεώσετε όρθια τα λαχανικά (ειδικά τις πιπεριές που τείνουν να μην στέκονται καλά). Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τα αφήσετε να ακουμπήσουν πάνω στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού ή ακουμπώντας τα δίπλα-δίπλα, στηρίζοντας έτσι το ένα το άλλο.
Τοποθετήστε τις πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, αυτό επίσης θα τα βοηθήσει να σταθούν όρθια, και περιχύστε τα με τον συμπυκωμένο χυμό ντομάτας (passata). Έπειτα περιχύστε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (200 ml) και 300 ml νερό βρύσης. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι καθώς και λίγη ζάχαρη πάνω από κάθε ντομάτα και πιπεριά (γύρω στη 1 κουταλιά σούπας συνολικά).

Α, παρεμπιπτόντως, υπάρχουν φορές που λόγω του διαφορετικού μεγέθους των λαχανικών, μου μένει επιπλέον γέμιση. Σε αυτή την περίπτωση, την βράζω λίγο ακόμα και την τρώω ενώ περιμένω να ψηθούν τα γεμιστά. Φοβερό μεζεδάκι!

Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου (αν ο φούρνος σας είναι μικρός σαν τον δικό μου, τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι) και ψήστε τα γεμιστά για 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες και οι πιπεριές να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα από πάνω, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθούν οι πατάτες. Ενώ ψήνονται τα γεμιστά, καλό είναι να τα περιχύνετε που και που με το ζουμί απ' το ταψί για να μην ξεραθούν από πάνω.

Βγάλτε τα απ' το φούρνο κι αφήστε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε. Είναι τέλεια ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το καλοκαίρι. Περιχύστε τα με μπόλικη σάλτσα από πάνω, βάλτε από 2-3 πατάτες σε κάθε πιάτο και μην ξεχάσετε τη φέτα, το ψωμί και το κρασί.

Τα γεμιστά μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 2 μέρες.





Άλλες συνταγές για γεμιστά λαχανικά:
Μελιτζάνες παπουτσάκια


28 comments:

  1. Λατρεμένο φαγητό τα γεμιστά ... για όλο το χρόνο.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Ήρθα Ήρθα!!! Γεμιστά και να μην έρθω δεν γίνεται! Στρώνω τραπέζι, υπέροχα και λαδερά λαδερά!

    ReplyDelete
  3. Την ίδια απάντηση έπαιρνα για χρόνια κι εγώ από το γιο μου μέχρι που τώρα κάνουμε πλάκα όταν έρχεται Ελλάδα του λέω, να σου φτιάξω γεμιστά όταν θα έρθεις;;
    Για κάποιους είναι χρονοβόρο φαγητό, εγώ ποτέ δεν είχα αυτή τη δυσκολία, χτες έγινε στο τσακ μπαμ και τα απολαύσαμε.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  4. τα φτιάχνω αρκετά συχνά, αλλά ποτέ δεν τα έχω φτιάξει ούτε δοκιμάσει με κιμά !!και σε εστιατόρια της περιοχής μου δεν τα φτιάχνουν με κιμά!πρέπει να τα φτιάξω να δοκιμάσω επιτέλους!

    ReplyDelete
  5. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην τα λατρεύει ειδικά σε αυτήν την κλασσική εκδοχή της μαμάς σου καλή μου :-)

    ReplyDelete
  6. Καλά που μόλις έφαγα και τα λιμπιστερά σου γεμιστά δεν με προκάλεσαν για σήμερα τουλάχιστον. Και με κιμά είναι ωραιότατα αλλά και λαδερα επίσου καλά. Στα λαδερά έγώ βάζω και πολύ πολύ δυόσμο.
    Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!!!!
    φιλιά

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μάγδα για την πρωτοκαθεδρία του συγκεκριμένου πιάτου στο ελληνικό καθημερινό τραπέζι!!Θα μπορούσα να υμνήσω τη νοστιμάδα και τη φρεσκάδα του φαγητού αυτού σε πολλές γραμμές,αλλά δεν μου άφησες περιθώριο..τα έγραψες όλα!Όπως και το παρασκεύασες υπέροχα!Μικρές και ασήμαντες αλλαγές παρατηρούνται στη παρασκευή του φαγητού αυτού σε κάθε ελληνικό σπίτι,το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο..ένα χορταστικό,πεντανόστιμο,υγιεινο πιάτο.Φιλιά,πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  8. Conna — λατρεμένο δε λες τίποτα!

    Eri — καλώς την! Μαγνητίζουν τα άτιμα!

    Ξανθή — μπράβο! Είναι ό,τι πρέπει γι' αυτή την εποχή.

    Nasia — δεν τα έχεις δοκιμάσει με κιμά;; Αα, ήρθε η ώρα! :)

    Penelope — μην το λες, σε μερικούς δεν αρέσουν καθόλου. Εγώ βέβαια όταν μου το λένε τους κοιτάζω λες κι έχουν έρθει από άλλο πλανήτη!

    maria — ο δυόσμος είναι φοβερή προσθήκη στα νηστίσιμα. Τέλεια ιδέα!

    Foteini Thes — ναι, υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές των γεμιστών, όσες και οι μάγειρες/μαγείρισσες που τα φτιάχνουν, και μου αρέσουν σχεδόν όλες. Είναι πράγματι από τα πιο χορταστικά κι εύγευστα φαγητά.

    ReplyDelete
  9. θαυμασια. βλεπω το ποστ σου τρωγοντας τα δικα μου. τα κανω στη κατσαρολα (οπως η μαμα μου) με πλιγουρι (δικη μου "εφευρεση"). πεντανοστιμα και πολυ ελαφρια.

    ReplyDelete
  10. καλώς σε βρίσκω! Τι λαχταριστές φωτογραφίες είναι αυτές! Και η μαμά μου είναι expert στα γεμιστά! Τα φτιάχνει όμως χωρίς κιμά. Δεν την φτάνω με τίποτε! Είναι τ αγαπημένα μου.
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  11. πολύ κρίμα που στο pinterest βάζεις τις συνταγές σου μόνο στ αγγλικά! Και το link σε οδηγεί στο αγγλικό blog σου.
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  12. Το ίδιο μου απαντάνε και τα παιδιά μου χρόνια τώρα:)
    Πολύ λαχταριστά τα γεμιστά σου, η παρουσίαση σου είναι πάντα άψογη!

    ReplyDelete
  13. ΣΑΥΡΑ — πλιγούρι ε; Ενδιαφέρον!

    kathycallie — καλώς την! Ναι, βάζω links για την αγγλική σελίδα αλλά με ένα απλό κλικ μπορείς να έρθεις στην ελληνική.

    mia maria — σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  14. Μάγδα ήταν πολύ χαλαρωτικό και αυτό το ποστ σου. Οι φωτοφραφίες σου πάλι από μόνες τους αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο ανάγνωσης.

    Τυχαίνει να μην έχω καμία αξιομνημόνευτη στιγμή που να συνδέεται με αυτό το πιάτο σ'αυτήν την εκδοχή του, γι'αυτό αγαπώ τα άλλα γεμιστά, χωρις τον κιμά. Θυμάμαι πάντα στο άκουσμα του φαγητού αυτού να αντιδρώ με γραφικό ενθουσιασμό και να μην αφήνω ανεξερεύνητη ακόμη και τη "φυσική" σάλτσά που φτιαχνόταν με το λάδι(απ'τις ελιές που μαζεύαμε με τις γιαγιάδες στη Μάνη κάθε Χριστούγεννα)τους χυμούς λαχανικών και μυρωδικών, του μαύρου πιπεριού και κάποιων λιωμένων ρυζιών που η τύχη τα έριξε έξω απ'τις πιπεριές. Καλά,το ζουμί του ταψιού δεν είναι σχεδόν φαγητό από μόνο του?

    Η μάνα μου γεμίζει κολοκύθια και μελιτζάνες μαζί με τα βασικά, και παρόλου που διαφωνούμε σε πολλα πάνω στη μαγειρική, τα γεμιστά της είναι με μπέσα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην συνταγή της, είναι ότι χρησιμοποιεί τη σάρκα που αφαιρείται απο όλα τα λαχανικά χωρίς να χαραμίζει ούτε δραμι, εκτός απο τις πιπεριές φυσικά. Να δεις μια δροσερή γλύκα που δίνουν στο φαγητό. ίσως γι'αυτό να μη με σαγηνεύει η παρουσία του κιμά.

    Κι αφού κράτησα το βασικό της τρικ, πρόσθεσα δυόσμο, και μαιντανό και άνιθο. Λίγο περισσότερο κρεμμύδι και σκόρδο. Καμιά φορά και κουκουνάρι, χάρη σε μια
    θεία...

    ReplyDelete
  15. Λατρεύω τα γεμιστά!! Φαίνονται τέλεια! Εγώ χρησιμοποιώ και την σάρκα των λαχανικών! (Αλλά τα φτιάχνω κυρίως χωρίς κιμά).

    ReplyDelete
  16. Stavriani — ω ναι! Τα ζουμιά του ταψιού είναι το πιο δελεαστικό κομμάτι των γεμιστών. Ποτέ δεν έχω φτιάξει γεμιστά με κολοκύθια ή μελιτζάνες, ίσως επειδή κανείς δεν τα έφτιαχνε έτσι στην οικογένειά μου. Πρέπει κάποια στιγμή να το δοκιμάσω. Σ' ευχαριστώ για την ιδέα. Έχω άλλες δυο συνταγές, του παππού μου, μόνο με πιπεριές και χωρίς κιμά, εντελώς διαφορετικές από αυτήν εδώ, που αξίζει να τις μοιραστώ κάποια στιγμή. Ίδωμεν.
    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

    Villy — κι εγώ χρησιμοποιώ τη σάρκα της ντομάτας.
    Τελικά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι από εσάς τρώτε τα γεμιστά χωρίς κιμά. Χμμμ...

    ReplyDelete
  17. Αγαπημένα και με κιμά και ορφανά! Από τα καλύτερα πιάτα της κουζίνας μας

    ReplyDelete
  18. Magda, γεμιστά να είναι και ότι να είναι, όπως λέω πάντα. Ζεστά ή κρύα, τα λατρεύω!!! Με κιμά ή χωρίς, μποοοοόλικη σαλτσούλα να έχουν, ρίχνω και γέμιση στη σάλτσα του ταψιού να ψηθούν μαζί και είναι μούρλια!!
    Καλοφάγωτα.

    ReplyDelete
  19. Τα αγαπάω και γω πολύ και τα προτιμώ με κιμά!
    Της μαμάς μου εννοείται είναι τα καλύτερα! χα χα χα
    'Οπως πάντα η παρουσίαση σου εξαιρετική

    ReplyDelete
  20. Vita — ναι!

    Ειρήνη — κρύα την επόμενη μέρα είναι φοβερά! Μπορώ να τα τσιμπολογάω όλη μέρα.

    Taste Advisor — χεχε όλοι το ίδιο λέμε. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  21. η κορη μου τα λατρευει. με κιμα και κρυα. οποτε μας κανει την χαρη να ερθει στο σπιτι, εαν ειναι καλοκαιρι, παντα της τα φιαχνω.
    και εμεις φυσικα τα λατρευουμε.
    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ερωτευμένοι με τα γεμιστά. Με κιμά ή χωρίς, είναι από τα ωραιότερα φαγητά μας!

      Delete
  22. Μάγδα ήμουνα από αυτούς που λένε "θα χαραμίσω τα γεμιστά βάζοντάς τους κιμά?" Άλλαξα γνώμη, έχεις δίκιο. Τα γεμιστά θέλουν κιμά. Δεν νομίζω ότι έχω φτιάξει πιο νόστιμο φαγητό, τα γυαλίσαμε τα πιάτα, ήταν τέλειο! Να 'σαι καλά!
    Αγγελική Χ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Χαίρομαι πάρα πολύ που η εκδοχή μου των γεμιστών σου άρεσε και κατάφερε να σου αλλάξει γνώμη. Σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
  23. Θα τα κάνω άμεσα. Μόλις σας ανακάλυψα και χαίρομαι πάρα πολύ γι αυτό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Ελπίζω να σας αρέσουν.

      Delete
  24. Λατρεύω το blog σου! Μου δίνεις ιδέες και έμπνευση για να μαγειρέψω. Δυστυχώς για γεμιστά έχω κάνει μια απόπειρα- βασισμένη σε μια άλλη συνταγή- η οποία ήταν αποτυχημένη. Το ρύζι δεν είχε βράσει καλά, τα γεμιστά ήτανε στεγνά και στην γεύση υστερούσαν αρκετά. Θα μαζέψω τις δυνάμεις μου :) για άλλη μια απόπειρα ακολουθώντας την συνταγή σου αυτήν την φορά. Ήθελα να ρωτήσω, τι ρύζι ακριβώς να διαλέξω; Λες μακρύκοκκο, να κοιτάξω να θέλει 20-25 λεπτά βράσιμο; Γιατί διαφορετικά άμα βράζει σε λιγότερο χρόνο θα έχει ήδη βράσει από την κατσαρόλα. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ για την όμορφη παρέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ίριδα και συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ναι, ρύζι για 20-25 λεπτά βράσιμο. Μην χρησιμοποιήσεις par-boiled γιατί δεν θα σου γίνει καλό. Ακόμα και Καρολίνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν το προτιμάς. Καλή επιτυχία και θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν!

      Delete