Saturday, August 10, 2013

Tartine, το ανοιχτό σάντουιτς

Τα Σάββατα είναι μέρες tartine τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες για μένα και τον Σ. Τις tartines, γνωστές και ως ανοιχτά σάντουιτς, δεν τις χορταίνουμε με τίποτα. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε τρώγοντας αυτές και τίποτα άλλο ολόκληρο το καλοκαίρι.






Οι συνδυασμοί των διαφόρων υλικών που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μια tartine είναι αμέτρητοι κι αυτό είναι που μ’ αρέσει πιο πολύ, όπως επίσης το γεγονός ότι είναι πανεύκολες και χορταστικές. Μπορείς να φας κανα-δυο και να αισθάνεσαι ότι έχεις φάει ένα πλήρες γεύμα κι όχι απλώς ένα ανοιχτό σάντουιτς.



Χρησιμοποίησα κοινά ροδάκινα στις tartines αλλά αυτά τα πεπλατυσμένα άγρια ροδάκινα είναι το κάτι άλλο. Απίθανη γεύση όλο γλύκα.


Αν την φτιάξεις με φροντίδα κι επιλέξεις ποιοτικά, φρέσκα και εποχικά υλικά, τότε η tartine μπορεί να γίνει κάτι το συναρπαστικό. Επιτρέψτε μου να πω πως αυτές εδώ με ψητά ροδάκινα στο γκριλ, παντζάρι, μπλε τυρί και άλειμμα καρυδιού-σκόρδου ήταν πράγματι συναρπαστικές.






Πέρα από την προφανή φρεσκάδα των ροδάκινων που είναι στην εποχή τους και που θα πρέπει να’ ναι κανείς τρελός για να μην τα καταβροχθίζει σε καθημερινή βάση για όσο ακόμα προλαβαίνει, πέρα από την ώριμη, γήινη γλύκα του παντζαριού και την απόλυτη νοστιμάδα του κρεμώδους μπλε τυριού, το μυστικό αυτών των tartines έγκειται σε δυο σημεία. Πρώτον, στο ψήσιμο των ζουμερών ροδάκινων στο γκριλ που τα μαλακώνει, τα καραμελώνει και τους δίνει μια ανεπαίσθητη καπνιστή γεύση και δεύτερον, στο άκρως αρωματικό άλειμμα από καρύδια και σκόρδο με την κοκκώδη υφή που χαρίζει στις tartines απίστευτο βάθος γεύσης.






Μαζί με το ξεροψημένο ψωμί και τα τραγανά φύλλα μαρουλιού υπάρχει μια ισορροπία γεύσεων και υφών που σε κάνει να θέλεις να τρως αυτές τις tartines ξανά και ξανά μέχρι πια η εποχή των ροδάκινων να φτάσει στο τέλος της και ν’ αρχίσεις να ψάχνεις για νέους, ευφάνταστους συνδυασμούς.











Tartines με Ψητό Ροδάκινο στο Γκριλ, Παντζάρι, Μπλε Τυρί και Άλειμμα Καρυδιού-Σκόρδου
Προσαρμοσμένη από το Food & Travel

Χρησιμοποιήστε καλό ψωμί διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να τις φτιάξετε. Ό,τι κι αν μπει από πάνω, αν το ψωμί δεν είναι το κατάλληλο, δηλάδη με σφιχτή ψίχα και τραγανή κόρα, η tartine δεν σώζεται. Εγώ χρησιμοποίησα πολύσπορο.

Απολαύστε τες με ένα κόκκινο ξηρό κρασί όπως ένα Beaujolais ή ένα Syrah.






Μερίδες: 6 tartines

Υλικά
6 μεγάλες φέτες ψωμιού (κατά προτίμηση ζυμωτό ή πολύσπορο)
3 σφιχτά και ώριμα ροδάκινα (όχι όμως παραγινωμένα γιατί θα διαλυθούν στο γκριλ), κομμένα σε 8 φέτες
1 συν 2 κουταλιές σούπας συν 1 κουταλάκι γλυκού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό παντζάρι, βρασμένο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
100 γρ. μπλε τυρί (χρησιμοποίησα μπλε Δανίας)
100 γρ. μαρούλι frisée (φριζέ), χοντροκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ξίδι μπαλσάμικο

για το άλειμμα καρυδιού-σκόρδου
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ψωμί (κόρα και ψίχα), σε μικρά κομμάτια
85 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
60 ml νερό
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi), γκριλ για ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας (χρησιμοποιώ αυτό)


Προετοιμασία

για το άλειμμα καρυδιού-σκόρδου
Προσθέστε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέτοντας λίγο αλάτι αρχικά, και αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα άλειμμα με πηχτή και κοκκώδη υφή. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήστε στην άκρη.

Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο, καλυμμένο, για 2-3 μέρες.


Ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά το γκριλ και ψήστε τις φέτες ψωμιού κι απ’ τις δυο πλευρές. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.
Προσθέστε τις φέτες ροδάκινου σε ένα μπωλ και ανακατέψτε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ώστε να καλυφθούν καλά μ’ αυτό. Ψήστε στο γκριλ για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να σημαδευτούν από το γκριλ. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε γιατί θα διαλυθούν.
Ανακατέψτε το μαρούλι frisée με το μπαλσάμικο και 2 κουταλιές ελαιόλαδο σ’ ένα μπωλ.
Ανακατέψτε σ’ ένα άλλο μπωλ το παντζάρι με 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.

Καλύψτε εντελώς τις φέτες ψωμιού με το άλειμμα καρυδιού-σκόρδου. Προσθέστε από πάνω το frisée και 2-3 φέτες ψητού ροδάκινου. Προσθέστε 2-3 φέτες παντζαριού και θρυμματίστε από πάνω το μπλε τυρί.
Σερβίρετε αμέσως.






Κι άλλες tartines:
Tartines με Broccolini και Παρμεζάνα
Tartines με Σπανάκι και Φέτα


8 comments:

  1. Έγραψες πάλι Μάγδα μου! Πανέμορφα και πεντανόστιμα τα ανοιχτά σαντουϊτσάκια και με άπαιχτα υλικά για τα γούστα μου!!Εύγε!

    ReplyDelete
  2. Εχεις το χαρισμα να παρουσιαζεις ενα φαγητο που μπορει και να μην το τρωμε ακριβως ετσι, ωστε να το επιθυμουμε δια καως. Οι φωτογραφιες σου μας τραβανε μεσα στην οθονη. Για παραδειγμα εγω που δεν τρωω το μπλε τυρι ωμο, το βλεπω και το επιθυμω σφοδρα. Αυτα μας κανεις Μαγδα!!!!

    Οπως και να χει ειναι υπεροχες!!!!

    ReplyDelete
  3. Αααα.....tartines! Το αγαπημένο μας βραδινό, brunch και όχι μόνο έδεσμα! Ε, εντάξει, ενίοτε και τα σαντουιτσάκια.
    Υπέροχη, χρωματιστή και μυρωδάτη για άλλη μια φορά η συνταγή σου!
    Δήμητρα, Χανιά.

    ReplyDelete
  4. πολυ πρωτοτυπoς συνδυασμος υλικων!πεντανοστιμα φαινονται!

    ReplyDelete
  5. Τι δελεαστικό που δείχνει!

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα σε όλες! Ευχαριστώ πολύ για τα μηνύματά σας, χαίρομαι που σας άρεσαν οι tartines. Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  7. Αχχχ έβαλες και το link για το γκριλ! Και είναι και UK delivery only.. δεν διάλεγες κανένα που να είναι Netherlands delivery only?? :) Τα γλυκοκοιτάζω καιρό τώρα αυτά του τύπου cast iron skillets!! Ήρθε η ώρα μάλλον!

    Όσο για τις tartines δεν έχω λόγια! Δεν είμαι φαν του blue cheese, αλλά πιστεύω οτι ο συνδυασμός με το παντζάρι και το ροδάκινο θα δίνει γεύση μοναδική! Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete