Sunday, October 13, 2013

Βόρεια Εύβοια σε φωτογραφίες

Νιώθω σαν να έχω επιστρέψει στην Ολλανδία εδώ και μήνες ενώ έχουν περάσει μονάχα δέκα μέρες. Παράξενο πώς αλλάζει η αντίληψη του χρόνου όταν γυρνάς από διακοπές, ε;

Ο καιρός είναι χάλια, κάνει κρύο και βρέχει ασταμάτητα από χθες το βράδυ, και η μόνη ηλιοφάνεια έρχεται μέσα από τις φωτογραφίες των διακοπών μου στη Βόρεια Εύβοια.

Είμαι ερωτευμένη με αυτό το μέρος. Ο θείος μου πριν χρόνια αποφάσισε ν’ αγοράσει και να ανακαινίσει ένα παλιό πέτρινο σπίτι σ’ ένα ονειρεμένο ορεινό χωριό της Βόρειας Έυβοιας με την πιο εκληκτική θέα των γύρω βουνών και του Αιγαίου, και όποτε βρίσκομαι εκεί νιώθω πως είμαι στον παράδεισο.

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και για τους περισσότερους, Αθηναίους τουλάχιστον, δεν θεωρείται νησί αφού είναι τόσο κοντά στην Αθήνα. Η Βόρεια όμως Εύβοια είναι κάτι διαφορετικό. Είναι πανέμορφη και καταπράσινη, με δέντρα όσο φτάνει το μάτι σου. Έλατα, πεύκα με εκείνο το εντυπωσιακό, σχεδόν ηλεκτρίκ, ανοιχτό πράσινο χρώμα και πολλά οπωροφόρα δέντρα. Οι φιρικιές ήταν γεμάτες μικροσκοπικά μηλαράκια που είχαν γεμίσει τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού και δεν έκανες βήμα δίχως να σκοντάψεις πάνω τους. Έψαχνα απεγνωσμένα για σύκα αλλά τα δέντρα ήταν γυμνά από καρπούς, μόνο τα τεράστια συκόφυλλα έμεναν να κρέμονται από τα ηλιοκαμμένα κλαδιά. Αντ’ αυτών βρήκα σταφύλια κάθε λογής με τον φρεσκοφτιαγμένο μούστο των παραγωγών του χωριού να μυρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη, βρήκα ρόδια χοντρουλά και ζουμερά, μανιτάρια να κρύβονται στο δάσος, καρύδια, κάστανα.
Δεν μάζεψα μανιτάρια, είναι επικίνδυνη δραστηριότητα, αν δεν ξέρεις τί κάνεις μπορεί να δηλητηριάσεις ή να δηλητηριαστείς, και αρκέστηκα στην όμορφη θέα από το βουνό.

Και μετά, μόνο δέκα λεπτά με τ’ αυτοκίνητο απ’ το βουνό, φτάνεις στη θάλασσα, στο Αιγαίο, με το μπλε του χρώμα που κάθε φορά που το αντικρύζω σκυρτά η καρδιά μου. Η θάλασσα ήταν ζεστή και οι ώρες που περνούσαμε στην παραλία ήταν πολύτιμες. Ήταν τόσο ήρεμα, τόσο μοναδικά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Βόρεια Εύβοια. Το χωριό που μείναμε αλλά και την Λίμνη Ευβοίας, εκεί όπου η θάλασσα είναι τόσο όμορφη και γαλήνια που σε ξεγελάει και σε κάνει να πιστεύεις πως είναι πραγματικά μια τεράστια λίμνη. Ελπίζω να τις απολαύσετε.




14 comments:

  1. πολύ ωραίες φωτογραφίες. Ταξιδέψαμε στην Ευβοια.

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλή η ξενάγηση!

    ReplyDelete
  3. Κι εγώ σε ευχαριστώ, μαζί σου πήγα πίσω σε μέρη που γνώριζα πιθαμή προς σπιθαμή, ολόκληρη την Εύβοια την αγαπώ ιδιαίτερα. Η Λίμνη είναι πολύ αγαπημένη μου, καθότι πήγαινα από νήπιο, η κατηφόρα του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου μπαίνοντας στην Λίμνη και το νεκροταφείο στα δεξιά τον έφεραν στην μνήμη μου μερικές από τις φωτογραφίες σου. Παραθέριζα εκεί όταν πέθανε το παλληκαρι Γιάννης Καλυβιώτης και είχε έρθει η Πριγκίπισσα Νταϊάνα για την κηδεία του, ακόμα θυμάμαι την εκτίμηση των κατοίκων της για την τιμή που τους έκανε. Σου εύχομαι ολόψυχα να περνάς τις διακοπές σου ωραία και πάντα σε τόσο αξιαγάπητα μέρη! Καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Μάγδα και καλή εβδομάδα!
    Η Β. Εύβοια είναι απλά πανέμορφη! Οι πρώτες μας διακοπές με την Ιφιγένεια ήταν εκεί. Είχαμε μείνει στις Ροβιές αλλά τη γυρίσαμε όλη! Η Λίμνη είναι πανέμορφη, πάρα πολύ γραφική και μας άρεσε πολύ και η περιοχή γύρω από το Papades Village, όπου παρεμπιπτόντως είχαμε φάει και πάρα πολύ ωραίο φαγητό!
    Σίγουρα θα ξαναπάμε!
    Είδα τις φώτο σου και τη νοστάλγησα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου! Μια φορά έχω πάει στη Βόρεια Εύβοια -στη Λίμνη μείναμε- και την έχω ερωτευτεί. Εύχομαι να μπορείτε να έρχεστε συχνότερα και να μαζεύετε ήλιο και θάλασσα!

    ReplyDelete
  6. Τι ομορφιά! Σ ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. Τι όμορφες φωτογραφίες! Ταξιδέψαμε και εμείς μαζί σου!
    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  8. Τι ωραίες οι φωτογραφίες σου! Ταξίδεψα μαζί σου!
    Σου εύχομαι να ξανακάνεις σύντομα ένα τόσο όμορφο ταξίδι!

    ReplyDelete
  9. Oι φωτογραφίες σου είναι πανέμορφες , μου αρέσει πολύ η οπτική σου, πολύ τις χάρηκα :)

    ReplyDelete
  10. Εξαιρετική αποτύπωση!

    ReplyDelete
  11. ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ! ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ.... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!

    ReplyDelete
  12. Υπέροχες φωτογραφίες από ένα υπέροχο μέρος! Η Β. Εύβοια έχει πολύ όμορφες παραλίες, που όμως παραμένουν σχετικά κρυμμένες και προσφέρονται για εξερεύνηση!

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν οι φωτογραφίες απ' την Βόρεια Εύβοια!

    ReplyDelete