Wednesday, July 19, 2017

Γίγαντες πλακί και σπιτικό labneh σε φρυγανισμένο ψωμί

Αυτό ήταν το γεύμα μας χθες βράδυ. Γίγαντες στο φούρνο πλακί που είχα φτιάξει την προηγούμενη, με μπόλικο ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδια και πιπεριές που αγόρασα τις προάλλες όταν με έπιασε μια ανεξήγητη μανία και ενώ πήγαινα για δυο πιπεριές, γύρισα σπίτι με δυο σακούλες. Άλλες το παθαίνουν με τα παπούτσια και τις τσάντες, εγώ το παθαίνω με τα λαχανικά. Τρέχα γύρευε.




Στο προκείμενο όμως. Στο γεύμα αυτό. Εχθές το βράδυ. Που είχε τριαντατόσους βαθμούς (και σήμερα σαραντατόσους) και ονειρευόμουνα αιώρες σε παραλίες και πλατσουρίσματα σε καταγάλανα νερά. Θα έρθουν κι αυτά...
Δεν τους ζέστανα τους γίγαντες, έτσι, σε θερμοκρασία δωματίου. Η ομορφιά του να μαγειρεύεις με ελαιόλαδο...


Φρυγάνισα μερικές φέτες προζυμένιο ψωμί, αυτή τη φορά όχι από τα χεράκια μου, αγοραστό ήταν, και από πάνω εναπόθεσα τα φασόλια με την πυκνόρρευστη σάλτσα τους να τα περιτριγυρίζει και να τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά. Γιατί οι γίγαντες είναι τα αγαπημένα μου όσπρια, δεν ξέρω αν σας το έχω πει. Και θα μπορούσα να τους τρώω σχεδόν κάθε μέρα αλλά στην πραγματικότητα τους τρώω δυο-τρεις φορές το μήνα.




Είχα φτιάξει και labneh (λάμπνε) για ένα άλλο πιάτο, θα σας πω γι’ αυτό εν καιρώ, κι είχε περισσέψει λίγο, οπότε έγινε ένας συνδυασμός μούρλια τον οποίο η αλήθεια είναι σε άλλη περίπτωση θα τον σνομπάριζα, γιατί την φέτα δεν την αλλάζω με τίποτα, αλλά κοίτα να δεις που το labneh, όντας πιο αψύ στη γεύση και πιο κρεμώδες στην υφή απ’ τη φέτα, ταίριαξε γάντι στα ψωμωμένα και μελωμένα φασόλια. Λίγος μαϊντανός από πάνω, όχι για φιγούρα αλλά για φρεσκάδα, και τέλος ένα πασπάλισμα τσίλι σε σκόνη, γιατί Μάγδα και καυτερά πάνε χέρι-χέρι.

Φάγαμε, ευχαριστηθήκαμε και σας δίνω ιδέα για την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γίγαντες. Παρακαλώ.








Φασόλια γίγαντες στο φούρνο πλακί και σπιτικό labneh σε φρυγανισμένο ψωμί

Εδώ είναι η συνταγή για τους γίγαντες κι εδώ η συνταγή για το labneh (τυρί κρέμα φτιαγμένο από γιαούρτι).




Μερίδες: 2

Υλικά
4-6 φέτες προζυμένιο ψωμί, φρυγανισμένο
Γίγαντες στο φούρνο πλακί, κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου
Τυρί labneh, σπιτικό (ή έτοιμο)
Μερικά φύλλα φρέσκου μαϊντανού
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Τσίλι σε σκόνη


Προετοιμασία
Αν προτιμάτε τους γίγαντες ζεστούς, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να να σας πανιάσουν το ψωμί αν δεν το φάτε αμέσως.

Απλώστε τους γίγαντες, όσους εσείς θέλετε, πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και φροντίστε να προσθέσετε και σάλτσα. Βασίζομαι στη δική μου συνταγή που βγάζει μια πηχτή σάλτσα. Αν η δική σας είναι αραιή, μην προσθέσετε πολύ.
Από πάνω προσθέστε μερικά κομμάτια labneh και τον μαϊντανό. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τσίλι.
Φάτε αμέσως.




1 comment:

  1. Εξαιρετικό θα πάρω γίγαντες όταν ξαναπάω στο χωριό και θα το δοκιμάσω.

    ReplyDelete