Friday, April 6, 2018

Σιγοψημένο μαριναρισμένο αρνίσιο χεράκι με μπαχαρικά, πίτες και τζατζίκι

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του ψητού αρνιού το Πάσχα, ειδικά όταν το ψήνουν άλλοι κι εσένα απλά σε ξυπνά το πρωί η γλυκιά μυρωδιά του, σπάζοντάς σου τη μύτη, κάνοντάς σε να το λιγουρεύεσαι όταν ακόμα δεν έχεις φάει καν πρωινό.




Αν ήμασταν στην Ελλάδα φέτος, εννοείται θα τρώγαμε αρνί στη σούβλα αλλά αφού μείναμε Ολλανδία, θα το ψήσουμε στον φούρνο. Όχι πως παραπονιέμαι, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι το προτιμώ.




Έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας την συνταγή για αρνίσιο μπούτι στον φούρνο, πέρσι ανάρτησα το αγαπημένο μου αργοψημένο αρνίσιο χεράκι με μυρωδικά και ζουμερές πατάτες και φέτος ήρθε η ώρα για κάτι το διαφορετικό. Πάλι χεράκι, γιατί για μένα είναι πιο νόστιμο απ’ το μπούτι, μαριναρισμένο όμως με ένα μείγμα μπαχαρικών, σκόρδου, μαϊντανού κι ελαιόλαδου, και ψημένο στον φούρνο για πέντε περίπου ώρες.




Περιττό να σας πως πως αυτές οι πέντε ώρες θα σας φανούν αιώνας αφού η μυρωδιά του αρνιού που θα σιγοψήνεται μαζί με τα μπαχαρικά θα σας τρελάνει και θα σας τυραννήσει σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ξέρετε από πού να φύγετε. Αλλά η υπομονή σας θα ανταμειφθεί με το νοστιμότερο και πιο τρυφερό αρνί που θα φάτε ποτέ. Θα λιώνει στο στόμα, θα είναι ζουμερό, με μεστή γεύση και γεμάτο μεθυστικές ευωδιές απ’ τα μπαχαρικά που του ταιριάζουν άψογα.




Κι αφού περιμένατε τόση ώρα, τώρα φυσικά είναι η καλύτερη στιγμή. Η στιγμή που θα το φάτε. Και δεν είναι απλά «καθόμαστε στο τραπέζι μ’ ένα κομμάτι αρνί στο πιάτο και μερικά συνοδευτικά», όχι, πρόκειται για ολόκληρη εμπειρία. Στρογγυλοκάθεσαι στο πασχαλινό τραπέζι αναπαυτικά, με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, έχοντας τις ζεστές κι αφράτες πίτες έτοιμες, την δροσερή σαλάτα και το ολόφρεσκο τζατζίκι σου, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σουμάκι και τον μαϊντανό —συνοδευτικά όχι απλά για να γεμίσει το τραπέζι αλλά γιατί πραγματικά συμπληρώνουν τις γεύσεις του αρνιού— και δημιουργείς ένα άλλο σουβλάκι, ένα σουβλάκι απείρως καλύτερο από το κοινό.




Πάρε λοιπόν την πίτα, άνοιξέ την, βάλε μέσα τα κομμάτια του κρέατος που είναι σκέτο λουκούμι, ρίξε ζουμάκι απ’ το ταψί (μη φοβάσαι, φτάνει για όλους) και λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι, πρόσθεσε από πάνω λίγη απ’ την σαλάτα καρότου, κόκκινου λάχανου και μήλου με λαδολέμονο, βάλε και μια χούφτα (ή δυο αν είσαι σαν κι εμένα) κρεμμύδι με σουμάκι και μαϊντανό και τέλος μια-δυο κουταλιές από το ανυπέρβλητο τζατζίκι.




Μελωμένο, ζουμερό και τρυφερό κρέας, με την τραγανή του πέτσα, πικάντικο, λίγο καυτερό, γλυκό και απίστευτα αρωματικό, με την κριτσανιστή σαλάτα να χαρίζει οξύτητα και να εξισορροπεί την πλούσια και έντονη γεύση του αρνιού, φρεσκάροντάς το, με το κρεμμύδι και το σουμάκι να δίνουν σπιρτάδα και το τζατζίκι την κρεμώδη του υφή ενώ η αφράτη πίτα να γίνεται το ιδανικό «σκεύος» που θα κρατήσει μέσα όλες αυτές τις νοστιμιές δημιουργώντας ένα γεύμα απίθανο.




Το καλύτερο γεύμα όχι μόνο για το Πάσχα αλλά για οποιαδήποτε μέρα θέλετε να φάτε νόστιμο και καλομαγειρεμένο φαγητό.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα να έχετε!!









Σιγοψημένο μαριναρισμένο αρνίσιο χεράκι με μπαχαρικά, πίτες και τζατζίκι

Έχετε υπόψη σας πριν ξεκινήσετε πως το αρνί θέλει μαρινάρισμα 8-12 ώρες οπότε θα πρέπει να το ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ.

Όπως πάντα, το πόσο φρέσκα είναι τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε καθορίζει και το πόσο έντονη θα είναι η γεύση κι η μυρωδιά τους. Εννοείται πως όσο πιο φρέσκα και φρεσκοαλεσμένα τόσο το καλύτερο.




Μερίδες: 6-8

Υλικά

Για το αρνί
1,8 - 2 κιλά ολόκληρο αρνίσιο χεράκι με το κόκκαλο
Αλάτι
rub (μείγμα μπαχαρικών - σκόρδου - ελαιόλαδου)
2 κουταλάκια γλυκού κύμινο σε σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού κορίανδρο σε σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού καυτή πάπρικα
2 κουταλάκια γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι ούρφα (isot/Urfa)
½ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
⅛ κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
⅛ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
Μια μεγάλη χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3½ κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Για την σαλάτα
¼ κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
1 γλυκό μήλο, καθαρισμένο, κομμένο σε μπαστουνάκια
λαδολέμονο
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το μείγμα κρεμμυδιού
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Μια μεγάλη χούφτα φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
½ κουταλάκι γλυκού σουμάκι σε σκόνη (ή περισσότερο αν θέλετε)

Για το σερβίρισμα
Τζατζίκι (αυτή είναι η συνταγή μου με άγριο σκόρδο, αν δεν μπορείτε να το βρείτε, αντικαταστήστε με 3-4 σκελίδες σκόρδο), διπλή δόση
8 πίτες, κατά προτίμηση κυπριακές (αυτές που ανοίγουν στη μέση για γέμισμα - οι δικές μου είναι στρογγυλές και περίπου στο μέγεθος πίτας σουβλακιού), ζεστές
Λεμόνι
Αλάτι

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο γυάλινο ταψί/πυρέξ (για το μαρινάρισμα του αρνιού), μεγάλο ταψί (για το ψήσιμο του αρνιού), λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο, τρίφτης


Προετοιμασία
Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάστε το αρνί.
Αναμείξτε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του rub (μπαχαρικά, σκόρδο, μαϊντανό, ελαιόλαδο) σ’ ένα μικρό μπωλ. Θα πρέπει να έχετε ένα μείγμα που να είναι εύκολο να απλωθεί. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε το αρνί σε ένα γυάλινο ταψί/πυρέξ και αλείψτε το καλά με το μείγμα rub απ’ όλες τις πλευρές. Καλύψτε καλά το ταψί με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 8 έως 12 ώρες για να μαριναριστεί το αρνί. Εγώ το μαρινάρω για 12 ώρες.

Την επόμενη μέρα, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C (όταν δεν γράφω κάτι δίπλα από την θερμοκρασία εννοείται πως είναι στις αντιστάσεις πάνω-κάτω).
Μεταφέρετε το αρνί σε ένα μεγάλο ταψί, μαζί με όποια ζουμιά υπάρχουν στο πυρέξ και αλατίστε απ’ όλες τις πλευρές. Έπειτα προσθέστε 1,5 εκ. νερό μέσα στο ταψί (γύρω στο ένα δάχτυλο) και καλύψτε το αρχικά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Σφραγίστε καλά το αλουμινόχαρτο ολόγυρα από το ταψί ώστε να μην δραπευτεύσουν υδρατμοί όσο ψήνεται το αρνί και να παραμείνει ζουμερό.

Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 4 ώρες μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό. Αν ακουμπήσετε το αρνί πάνω από το αλουμινόχαρτο θα πρέπει να το αισθάνεστε μαλακό. Έπειτα ανεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα (μην τα πετάξετε), ρίξτε ζουμί πάνω από το αρνί με μια κουτάλα, μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για άλλα 35 λεπτά μέχρι το αρνί να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ τον φούρνο, καλύψτε με την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο κι αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Έπειτα, κόψτε το σε κομμάτια και αλατίστε αν χρειάζεται.


Σαλάτα
Σε ένα μικρό μπωλ, χτυπήστε με ένα πιρούνι ή αβγοδάρτη όλα τα υλικά για το λαδολέμονο.
Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπωλ/σαλατιέρα το λάχανο, το καρότο και το μήλο, περιχύστε με το λαδολέμονο και ανακατέψτε ξανά.

Μείγμα κρεμμυδιού
Αναμείξτε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σουμάκι σ’ ένα μικρό μπωλ.

Σερβίρισμα
Προσθέστε μικρά κομμάτια απ’ το αρνί (στο μέγεθος γύρου) μέσα στην πίτα, περιχύστε με ζουμί απ’ το ταψί και στύψτε λίγο λεμόνι από πάνω. Αλατίστε αν χρειάζεται. Προσθέστε λίγη σαλάτα, μείγμα κρεμμυδιού, τζατζίκι και καλή σας όρεξη!!

Σε περίπτωση που σας περισσέψει αρνί, θα διαπιστώσετε πως την επόμενη μέρα εξακολουθεί να είναι υπερνόστιμο, μαλακό και ζουμερό.



• Adapted from Gourmet Traveller magazine

3 comments:

  1. Καλό Πάσχα!! Πολύ ωραία πρόταση. Παρόλο που ξέρω καλά το ψήσιμο στη σούβλα προτιμώ κάτι σαν αυτό της πρότασης σου μια και το σουβλιστό το θέλω μόνο όταν είναι πολύ ζεστό. Και πόσο να φάμε δυο άνθρωποι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό Πάσχα Ξανθή μου!! Είναι ό,τι πρέπει για λίγα άτομα, και είναι πολύ εύκολο στην ετοιμασία του και στο ψήσιμο. Και νόστιμο!!! Φιλιά!

      Delete
  2. Πολύ ωραία ιδέα για όσους δεν μπορούν να σουβλίσουν. Φαίνεται λαχταριστό το αρνάκι!!

    ReplyDelete