Tuesday, April 24, 2018

Brownies με σπιτικό φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Πριν ξεκινήσω να μιλάω γι’ αυτά τα brownies, επιτρέψτε μου να παινέψω λιγάκι το σπίτι μου γιατί αν δεν το κάνω εγώ ποιός θα το κάνει; Μην πέσει και με πλακώσει κιόλας ε; Για όσους από εσάς δεν με παρακολουθείτε στα social media, παρουσιάστηκα στο πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic Traveller Food (βρετανική έκδοση) ως featured instagrammer με μια μικρή συνέντευξη και φωτογραφίες, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαρούμενη και περήφανη νιώθω. Κανονικά θα έπρεπε να βάλω κάτω απ’ την ανακοίνωση και μια φωτογραφία με το τεράστιο χαμόγελο που κανείς δεν μπορεί να μου βγάλει απ’ το πρόσωπο αυτές τις μέρες, αλλά δεν θα το κάνω.




Ας πάμε λοιπόν στα brownies και στον γευστικό συνδυασμό σοκολάτας-φυστικοβούτυρου, ο οποίος για πολλά χρόνια μου ήταν εντελώς αδιάφορος. Ποτέ δεν ήμουν από εκείνες που θα αγόραζα snickers αλλά πάντα θα αγόραζα mars, bounty και twix (και όχι, κανείς δεν με πληρώνει για ν’ αναφέρω αυτές τις μάρκες, και για την ακρίβεια, κανείς ποτέ δεν μου έχει δώσει ούτε ένα σεντ για ν’ αναφέρω οτιδήποτε σε τούτο το μπλογκ).




Ένα-δυο χρόνια πριν, ωστόσο, έφτιαξα brownies με σπιτικό φυστικοβούτυρο και ξαφνικά μου άνοιξαν τα μάτια στο πόσο εκπληκτικός συνδυασμός τελικά είναι. Δεν ξέρω τί έγινε ακριβώς κι έκανα τέτοια στροφή εκατόν-ογδόντα μοιρών. Μπορεί να ήταν η χρήση σπιτικού φυστικοβούτυρου ή η κουβερτούρα με υψηλό ποσοστό σε κακάο που επέλεξα να χρησιμοποιήσω. Ίσως ήταν οι νιφάδες αλατιού ή τα ολόκληρα φυστίκια που έριξα στο μείγμα. Μπορεί απλά να ήταν το γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν τα γούστα μας και όταν το δικό μου γούστο με οδηγεί σε ένα τέτοιο brownie, τότε παραδίνομαι και το καταευχαριστιέμαι μασουλώντας μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο χωρίς αναστολές.




Όπως σας έχω ήδη αναφέρει ουκ ολίγες φορές, φτιάχνω η ίδια φυστικοβούτυρο και μάλιστα όταν μοιράστηκα πρόσφατα την συνταγή μου γι’ αυτό, έκανα μια νίξη πως τα brownies με φυστικοβούτυρο έρχονται. Να’ τα λοιπόν και διατρέχοντας τον κίνδυνο να ακουστώ υπερβολικά ενθουσιώδης, είναι τα κα-λύ-τε-ρα brownies με φυστικοβούτυρο που υπάρχουν, με την πιο έντονη και αυθεντική γεύση φυστικιού και σοκολάτας.




Τα brownies αυτά αποτελούνται από δυο ξεχωριστά μείγματα. Ένα μείγμα σοκολατένιου brownie στο οποίο πρόσθεσα κομμένα ανάλατα φυστίκια κι ένα μείγμα φυστικοβούτυρου στο οποίο πρόσθεσα κομμάτια κουβερτούρας. Είναι συνεκτικά, fudgy, υγρά και λίγο μαστιχωτά, με μια υπέροχη κορυφή που είναι ελαφρώς κριτσανιστή, ενώ στο εσωτερικό κρύβονται τα τραγανά φυστίκια και τα κομματάκια σκοκολάτας. Είναι σαν το νοστιμότερο snickers που υπάρχει αλλά δίχως την υπερβολική γλύκα.




Όταν είναι ζεστά, είναι μαλακά κι αφράτα, με τη σοκολάτα να ρέει από μέσα, κι άλλο ένα περίεργο που συμβαίνει με αυτά τα brownies είναι ότι είναι τα μοναδικά που προτιμώ να τρώω ζεστά αντί για κρύα. Δεν ξέρω τί γίνεται, και σε καμία περίπτωση δεν θα αρνιόμουν να φάω ένα κρύο brownie, αλλά οι γεύσεις κι οι υφές αυτών εδώ όταν είναι ζεστά, είναι διακριτές και απίστευτα ακαταμάχητες για μένα.




Η γήινη γευστική χροιά τους από τον ξηρό καρπό, η συνεκτικότητά τους, τα επίπεδα γλύκας τους, όλα απόλυτα ισορροπημένα, και είναι ό,τι πρέπει για βούτηγμα μέσα σ’ ένα ποτήρι κρύο γάλα ή και στον καφέ, αλλά εννοείται πως το καλύτερο είναι να τα απολαύσετε σκέτα, δίχως σταματημό, μέχρι να μην μείνει κομματάκι ούτε για δείγμα.









Brownies με σπιτικό φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Το σπιτικό φυστικοβούτυρο με την αγνή γεύση του ξηρού καρπού, που δεν είναι πολύ γλυκό ή αλμυρό ούτε πολύ λιπαρό, είναι ίσως το καλύτερο μέρος του brownie. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να φτιάξετε οι ίδιοι φυστικοβούτυρο (το οποίο σημειωτέον είναι πανεύκολο), φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φυστικοβούτυρο φυσικό και όχι από αυτά που περιέχουν περιττά υλικά, κι αυτό δεν το λέω για λόγους υγείας, ούτε διατροφολόγος είμαι ούτε γιατρός και πιστεύω πως ο καθένας μας είναι υπέθυνος για το τί επιλέγει να τρώει, αλλά το αναφέρω από άποψη γεύσης και υφής. Διότι τα brownie αυτά δεν θα είναι ίδια εάν χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους φυστικοβούτυρα. Το έχω δοκιμάσει και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.




Μερίδες: 25 μικρά brownies

Υλικά

για το μείγμα σοκολατένιου brownie
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
85 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο), χοντροκομμένη
230 γρ. άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού (χρησιμοποιώ Maldon)
85 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ωμά, ανάλατα, καθαρισμένα φυστίκια (μπορείτε αν θέλετε να τα καβουρντίσετε), χοντροκομμένα

για το μείγμα φυστικοβούτυρου
190 γρ. σπιτικό φυστικοβούτυρο (ή έτοιμο φυσικό φυστικοβούτυρο – δείτε σημείωση πιο πάνω)
130 γρ. άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
⅛ κουταλάκι γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού (χρησιμοποιώ Maldon)
50 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο), λεπτοκομμένη

Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20 εκ., λαδόκολλα, σύρμα, σκληρή λαστιχένια σπάτουλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.

για το μείγμα σοκολατένιου brownie
Βάλτε το βούτυρο και τη σοκολάτα σ’ ένα πυρίμαχο γυάλινο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε, ανακατεύοντας τακτικά και μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Έπειτα προσθέστε την ζάχαρη και χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, χτυπήστε ώστε να αναμειχθεί καλά. Προσθέστε τ’ αβγά, ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη για ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε την βανίλια και το αλάτι και χτυπήστε με το σύρμα για να αναμειχθούν στο μείγμα. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια σπάτουλα (είτε σκληρή, είτε μαλακιά, δεν έχει σημασία) μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες απ’ το αλεύρι. Τέλος, προσθέστε τα φυστίκια και ανακατέψτε.

για το μείγμα φυστικοβούτυρου
Προσθέστε όλα τα υλικά για το μείγμα φυστικοβούτυρου, εκτός από την σοκολάτα, σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και χτυπήστε πολύ καλά με μια σκληρή λαστιχένια σπάτουλα για να αναμειχθούν. Ρίξτε τα κομμάτια σοκολάτας και αναμείξτε τα.


Αδειάστε το ⅓ του μείγματος σοκολατένιου brownie στη φόρμα και απλώστε το ομοιόμορφα. Από πάνω προσθέστε την μισή ποσότητα του μείγματος φυστικοβούτυρου και απλώστε όσο μπορείτε πιο ομοιόμορφα. Και λέω όσο μπορείτε, γιατί το μείγμα αυτό είναι κάπως σφιχτό και θα’ ναι δύσκολο να απλωθεί αλλά δεν πειράζει καθόλου! Από πάνω προσθέστε άλλο ⅓ του μείγματος σοκολατένιου brownie και απλώστε το ομοιόμορφα. Έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα φυστικοβούτυρου και απλώστε το. Τέλος, απλώστε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο μείγμα σοκολατένιου brownie.

Τοποθετήστε τη φόρμα στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα brownies για 25 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10 περίπου λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει με ψίχουλα κολλημένα πάνω της. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε γιατί αντί για υγρά και συνεκτικά θα γίνουν ξερά. Ξεκινήστε να τσεκάρετε αν είναι έτοιμα στα 30 λεπτά για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως αφού όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι.


Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε μια σχάρα. Αφήστε να κρυώσουν τα brownies για 20 λεπτά κι έπειτα σηκώστε τα απ’ την λαδόκολλα κι ακουμπήστε τα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. (Ή αν είσαστε σαν κι εμένα, φάτε τα όσο είναι ζεστά). Έπειτα, κόψτε τα με ένα μακρύ και λεπτό μαχαίρι σε 25 μικρά κομμάτια.

Κρατάνε άψογα για 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία, και για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Εγώ αυτά τα brownies προτιμώ να τα τρώω ζεστά/χλιαρά. Μπορείτε να τα ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων αν σας αρέσουν κι εσάς ζεστά, διαφορετικά, αν τα προτιμάτε κρύα μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο.



• Προσαρμοσμένη από το smitten kitchen

0 comments:

Post a Comment